Artikel i Svensk Verkstad – Bli smartare i Hannover

Nu öppnas dörrarna till EMO och i år finns det extra anledning att åka till Hannover.

Ingen uttryckte det så bra som Roger Cronholm på Schunk;

– Vi har pratat om Industri 4.0 i flera år, men det är först nu den nya tekniska utvecklingen har satt sig och vi börjar få se applikationerna.

Han är inte ensam om att sia på det sättet. Hans erfarenheter styrks av många andra, som berättar om alla de nyheter utställarna kommer att presentera. Nyheter som ännu är dolda, eftersom tillverkarna inte gärna vill släppa något förrän det är dags.

Men nu, mellan den 16 och 21 september, kommer täckelsen att falla och mycket talar för att vi kommer att få se mycket spännande i mässhallarna.

EMO Hannover har alltis varit en självklar mötesplats för den del av industrin som ägnar sig åt skärande bearbetning. I år är det sannare än nånsin.

Med över 2 000 utställare och en bra bit över 100 000 besökare är mässområdet i Hannover en garanti för fruktsamma möten mellan utställare och besökare, mellan besökare och besökare och till och med mellan utställare och utställare. Möten på alla plan alltså. Läge att knyta kontakter med världen, precis som mässa själv säger – The world of metalworking.

Årets tema – ”Smarta tekniker som driver morgondagens produktion” – kombinerar konventionell metallbearbetning med framtida tekniker, men lovar också en mängd specialfunktioner. Särskilt för tyska besökare är den kommande EMO Hannover en viktig milstolpe, eftersom 2021-evenemanget är planerat att flytta till Milano innan det återvänder till Tyskland igen 2023.

Ytterligare en anledning att åka till Hannover i år, eftersom vi vet att det sedan dröjer fyra år till nästa gång. Av erfarenhet vet vi nämligen att skandinaver har svårare att komma iväg till Italien än Tyskland, vilket kanske är naturligt med tanke på avståndet.

Alltid EMO

Det finns dock de som inte resonerar så. Familjen Schmidt på SmiCut till exempel.

– Vi har deltagit på samtliga EMO-mässor sedan företaget bildades på 90-talet, berättar vd Timo Schmidt. Både i Tyskland och Italien. Vi är alltid på plats.

EMO har nämligen visat sig vara en utmärkt kontaktyta mot världen för företaget och från montern på EMO har familjen Schmidt gjort många affärer.

– I år är vi på plats igen, som alltid. Och vi har nyheter med oss.
– Vi har vidareutvecklat vårt FourCut gängverktyg så att det även finns för spårstickning, berättar Timo.

– Ingen underläggsplatta behövs därför att vi har slipat in extra släppning på sidorna av skäret. Man behöver alltså inte tänka på stigningsvinkel och val av underläggsplatta när man gängsvarvar. Samma hållare kan användas för alla gängor med stigning upp till 3,5 mm och nu också för spårstickning upp till 3,5 mm bredd.

EMO vs AMB

Flera andra svenska företag ser på samma sätt EMO som en viktig mötesplats och en mässa där man får ut sitt budskap på ett mycket bra sätt. På senare år har AMB i Stuttgart seglat upp som en viktig mässa, vilket Chris Schmidt på WhizCut noterade redan när det begav sig förra året.

– AMB har vuxit och blivit starkare, och de har lyckats få företagen att visa sina senaste produkter. Det gör att vi måste vara med där för att synas på marknaden. När den internationella skaran representanter kommer till AMB, är det viktigt att vi är där.
– Men annars är det naturligtvis EMO som är den stora mässan ojämna år.

WhizCut finns alltså plats i Hannover i år, tillsammans med andra stamgäster som Abene Machine, Håkanssons Sågblad, 3nine, Absolent och större företag som Sandvik och Sandvik Coromant.

– AMB har blivit något av lilla EMO, säger Johnny Prydz på Abene Machine. Men EMO är fortfarande den största och viktigaste mässan för oss.

Maskinsäljande företag är naturligtvis på plats hos sina leverantörer. Stenbergs åker exempelvis till Hannover med en del kunder, som vanligt.

– Vi förväntar oss intressanta nyheter, inte minst från Okuma, säger Pierre Huss på Stenbergs. Bland annat maskiner med integrerad automation. EMO är viktig för oss.

Liksom för många, många andra. Även för dig. Svensk Verkstad åker. Vi kommer att vara på plats för att ta del av de Smarta tekniker som driver morgondagens produktion. Vi kanske ses?


Nyheter


Skärteknikcentrum Sverige och SVMF blir starka samverkanspartners i kompetensförsörjningsfrågor

Industrin behöver en bredare och starkare bas för att synas tydligare i kommunikation med politiker och beslutfattare för branschens viktiga

Hur hittar vi rätt kompetens i branschen?

Matts Spångberg som är branschansvarig på SVMF diskutera detta ständigt heta ämne tillsammans med flera i branschen. Fördomar, jämtställdighet, hur

Hur kan svensk industri öka konkurrenskraften och säkra sin kompetensförsörjning?

Svensk industri har länge varit en viktig del av landets ekonomi, och dess betydelse kommer inte att minska. För att

Matts, SVMFs VD ser en ljus framtid inom automation

När Region Jönköping redovisade sin analys av arbetsmarknadens kompetensbehov i den årliga Kompetensbarometern hamnade automationstekniker i topp bland de mest eftertraktade