Kompetensförsörjning

SVMF har under de senaste åren initierat ett antal YH-utbildningar i Sverige. Utbildningarna utgör ett tillskott i arbetet med branschens framtida kompetensförsörjning, även om det inte löser hela utmaningen.

Samarbeten inom YH

SVMF samarbetar bland annat med utbildningsanordnarna Teknikhögskolan och TUC i framtagningen av utbildningarna. Därtill finns SVMF representerade i ledningsgruppsarbetet. Nedan har vi specificerat de YH program vi har tillsammans med TUC.

Program – TUC Yrkeshögskola

  • Automationsingenjör inom drift och service (Tranås och Vimmerby)
  • CAD-konstruktör inom mekanik (Linköping)
  • Elkonstruktör (Distans och Linköping)
  • Logistiker (Stockholm och Linköping)
  • Produktionstekniker (Distans)
  • Technical Sales Manager (Distans)

Forma och fånga upp morgondagens arbetskraft

Behöver ditt företag rekrytera idag eller inom de närmaste åren? Då är det en god idé att anmäla ditt företag till de yrkesutbildningar som finns i ert närområde. Under utbildningarna ingår praktik, så kallat lärande i arbete (LIA) eller arbetsplatsförlagt lärande (APL). Att ta emot en elev för LIA/APL är ett utmärkt sätt för företag att lära känna en person, dennes kompetens och utvecklingspotential. LIA/APL ger dig helt enkelt möjlighet att hitta rätt person till din verksamhet, nästan att jämföras med en provanställning.

Var finner jag praktikanterna?

Ta direktkontakt med våra utbildningsanordnare eller anmäl intresse på deras hemsida. Även utanför de större aktörerna finns det yrkesutbildningar, både allmänna och mer inriktade. Här hittar du fler utbildningar där det går att sortera efter län, anmälan av intresse för att ta emot praktikanter sker enligt varje skolas instruktion:

Andra aktörer som också erbjuder praktikanter är:

www.teknikcollege.se

www.yhutbildningar.se/utbildning/yh-utbildning-teknik

Vi har tagit emot praktikanter och anställt!

Schunk och Ravema är några av de SVMF-företag som tagit emot praktikanter från samarbetsskolorna och som efter genomförd utbildning erbjudit dem anställning.

”Utan LIA-perioden som våra nyanställda gjort hos oss hade vi troligtvis inte hittat denna kompetens och gått miste om allt de nu tillför vår verksamhet. Vi ser LIA-perioden som ett ypperligt sätt att säkerställa att eleverna kommer att matcha våra värderingar.”

Tomas Berg, vd Schunk Intec AB

”Redan efter den första LIA-perioden bestämde vi oss tillsammans med eleven att hen skulle genomföra även den avslutande LIA-perioden hos oss. Det möjliggjorde att hen kunde medverka i ett nytt projekt och idag är hen anställd inom det nya affärsområdet.”

Anders Jinglöv, affärsområdeschef Ravema