Två nya standarder: Spindlar för verktygsmaskiner

ISO TR 17243-1:2014 International Technical Report
ISO/TR 17243-1 är ett internationellt dokument (Technical Report) som tagits fram inom ISO TC39/SC2 på svenskt initiativ.

Drivande bakom utvecklingen av dokumentet har varit SCANIA, Sandvik Coromant, SEMA-TEC med flera. Dokumentet syftar till att definiera rimliga mätmetoder, mätförhållanden och gränsvärden för vibrationer i maskinspindlar,”-1” avser det man brukar kalla ”motorspindlar” eller ”integral drives”. Arbetet med ”-2” av serien har påbörjats och avser direktdrivna spindlar (motor-koppling-spindel) och remdrivna spindlar.

SS 728000-1:2014 Svensk standard
SS 728000-1 är en svensk standard baserad på ISO/TR 17243-1, den svenska standarden är lite ”hårdare” och uppställer fler krav och är lite ”tydligare” kring gränsvärden. Bakgrunden är att för att kunna förhandla fram ett internationellt dokument där olika nationer har olika agenda/intressen har man från Sveriges sida varit tvungna acceptera kompromisser som enligt flera svenska intressen gjort det internationella dokumentet lite ”mjukt”. Man har då utnyttjat möjligheten att skapa en svensk standard baserad på det internationella dokumentet.

Vad innebär detta för köpare/användare?
För köpare/användare av maskiner ger båda dokumenten möjlighet att specificera vibrationskrav och krav på lagerkondition vid upphandling av nya/renoverade maskiner, precis som det finns andra standarder för t.ex. geometriska egenskaper eller cirkulär interpoleringskapabilitet, positionering med mera.

Vad innebär detta för tillverkare/säljare?
För tillverkare/säljare av maskiner innebär standarderna att man kan specificera sina maskiner mot en standard när det gäller spindelvibrationer och därmed slippa uppfylla nya/olika krav från olika kunder. Säljaren kan också ”bevisa” att t.ex. en spindel var frisk vid leverans genom att mäta och möta kraven i standarden, det blir då enklare att hantera eventuella ”tveksamma” reklamationer från kunder.

Var vänder jag mig om jag vill veta mer?
Båda dokumenten kan köpas från SIS förlag:
ISO TR 17243-1:2014 International Technical Report  och SS 728000-1:2014 Svensk standard 

Det går bra att kontakta Daniel Stenmark Eriksson på Sema-tec (Tel. +46 11 12 80 60, daniel@sema-tec.com) som är internationell projektledare och har tillsammans med bla Sandvik och Scania, varit involverad i framtagandet av dessa standards. Daniel kan berätta om hur standarderna skall tolkas, hur man mäter eller hur kunder använder dessa dokument vid upphandling.


Nyheter


Hur kan svensk industri öka konkurrenskraften och säkra sin kompetensförsörjning?

Svensk industri har länge varit en viktig del av landets ekonomi, och dess betydelse kommer inte att minska. För att

Matts, SVMFs VD ser en ljus framtid inom automation

När Region Jönköping redovisade sin analys av arbetsmarknadens kompetensbehov i den årliga Kompetensbarometern hamnade automationstekniker i topp bland de mest eftertraktade

Hur ökar jag lönsamheten i produktionen

I Sverige är vi generellt sett väldigt duktiga på själva bearbetningsprocessen. Det finns ett högt produktionstekniskt kunnande kring hur vi

SVMFs artiklar i Svensk Verkstad under 2023

Här kan du hitta de artiklar som vi hittills har publicerat i Svensk Verkstad. 2023 Hur du säkerhetsställer kvaliteten i